vrijdag 17 mei 2019


De Sherry Triangle.


Ja ja ik hoor het jullie al zeggen, Sherry? Dat is toch dat zoete drankje dat mijn oma vroeger dronk. Maar klopt dat oubollige imago nog steeds en is Sherry altijd zoet?

Waar komt het eigenlijk vandaan en zijn er bodega's waar je kunt proeven en tevens een rondleiding kunt krijgen?


De Triangle, is een gebied in de provincie Cádiz in het zuidwesten van Spanje. Het staat bekend om de productie van Sherry, een soort versterkte wijn. De steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María liggen op de hoekpunten van de driehoek en zijn de bepalende plaatsen voor wat betreft de productie en verkoop van Sherry.


De droge Sherry is een versterkte wijn die gemaakt wordt volgens het Solera systeem. De Palomino druif is daarvoor de basis. Het Solera systeem is een techniek waarbij men verschillende jaargangen blend in eikenhouten vaten, de oudste wijn blijft onderin het vat en de jongste wijn wordt toegevoegd totdat de vaten voor maximaal 75% gevuld zijn. Gevolg is dat er door het zeeklimaat gist ontstaat, dit wordt ook wel flor genoemd. Hierdoor wordt de wijn afgesloten van zuurstof en ontstaat uiteindelijk een droge ziltige Sherry zoals de Fino en Manzanilla.

Tijdens een rondleiding in een bodega kun je hierover een uitstekende uitleg krijgen en zul je ook gaan begrijpen hoe de smaakverschillen ontstaan.


Sherry is trouwens de Engelse verbastering van Jerez. Van Vinos de Jerez, oftewel de wijnen van Jerez de la Frontera. Alleen de wijn die gerijpt heeft in een van de drie bovengenoemde plaatsen mag Sherry genoemd worden.

Leuk hoor al die informatie maar ik wil nu weleens iets proeven, welke keuzes zijn er en waar kan ik dan terecht?

Ten eerste is het goed om te weten dat er droge en zoete Sherry bestaat.

De droge soorten zijn in smaakvolgorde van licht naar vol:
-Fino en ook de Manzanilla uit Sanlúcar de Barrameda;
-Amontillado;
-Palo Cortado;
-Oloroso. 



De zoete soorten zijn in Nederland wellicht bekender onder de namen:
-PX Pedro Ximenez
-Moscatel
En dan heb je nog diverse blends zoals de Cream, Pale en Medium



Rondleiding en proeverij

Sommige bodega's zijn erg bekend zoals Sandeman, Osborne en Tio Pepe. Uiteraard kun je hier terecht voor een rondleiding en proeverij maar wellicht is het leuker om de wat kleinere bodega's te bezoeken.

Zo zijn wij erg gecharmeerd van de smaken van Gutierrez Colosia in El Puerto de Santa Maria. Je kunt hier ook direct van het vat diverse soorten kopen.
Bodega Tradicion in Jerez de la Frontera is schitterend en heeft zich gespecialiseerd in de exclusievere en oudere soorten.
Bodega Barbadillo in Sanlúcar de Barrameda is uitstekend geschikt om de typische ziltige Manzanilla te proeven. 



In de kustplaats Sanlúcar de Barrameda is het vaak koeler dan wanneer je meer richting Jerez de la Frontera gaat (binnenland). Door de lagere temperatuur is de flor/gistlaag beter houdbaar. Kenmerkend hier aan de kust is de hoge luchtvochtigheid en de wat meer ziltige smaak van de Sherry. Dit komt door de invloed van de zee die op een paar honderd meter afstand ligt.

Ben je op reis in Andalusie en ben je liefhebber van goed eten met een mooi glas, bezoek dan eens de Sherry Triangle en je zult ervaren dat Sherry helemaal niet oubollig is in Spanje. Stap eens een Tabanco binnen en doe mee met de Spanjaarden!. Drink eens een Fino en combineer dat met wat tonijn uit Barbate.

Buen provecho!